Detalji testa

Grupa testova:
Pretrage tjelesnih izlučevina
Naziv testa:
Stolica na probavljivost
Naziv (EN):
The examinatin of feces for food remains
Vrsta uzorka:
Stolica
Vrste spremnika:
Jednokratni spremnik za stolicu
Vrijeme za izdavanje nalaza:
Idući radni dan
Priprema pacijenta:
Specifična priprema:
Bolesnik se treba pridržavati sljedeće dijete dan prije pretrage: SCHMIDT - STRASBURGEROVA DIJETA; ZAJUTRAK: 0,5 L mlijeka i 50 g dvopeka ili jedna žemlja; DORUČAK: 0,5 L sluzave juhe koja sadrži 40 g zobene krupice, 10 g maslaca, 200 g mlijeka, 300 g vode, jedno jaje i malo soli; RUČAK: 125 g isjeckane mršave govedine lagano prepečene na površini, a unutra treba ostati sirova s 20 g maslaca i 250 g krumpir pirea napravljenog sa 100 g mlijeka i 10 g maslaca; UŽINA: kao za ručak; VEČERA: kao za doručak.
Svrha ispitivanja:
Pretraživanje stolice na prisutnost mišićnih vlakana, škrobnih zrnaca i kapljica masti.
Metoda:
Mikroskopski pregled
Telefon:
01/3787-383 (radnim danom 13.00-15.00h)
Email:
kzzk@kbcsm.hr
Voditelj odjela:
dr. sc. Marijana Miler, spec. med. biokemije i lab. medicine
Lokacija:
Vinogradska 29, Zagreb
Akreditacija:
Nije akreditirana pretraga
Ažurirano:
11/07/2025 13:30
Referentne vrijednosti
Dob/KategorijaReferentni intervalJedinica
pojedinačna zrnca škrobaopisni nalaz